Aan het woord: Huib Hielkema en Alex Lijkwan

Hielkema & co advocaten heeft zich dit jaar versterkt met drie advocaten. Het kantoor is gespecialiseerd in het vastgoedrecht en richt zich vooral op het huurrecht en het vastgoed gerelateerde bestuursrecht waarbij vooral beleggers (van klein tot aan grote beursgenoteerde fondsen) worden bijgestaan.

Tijdens de coronapandemie gebeurt er veel in de wereld van het vastgoed, is er onzekerheid over welke blijvende gevolgen de pandemie heeft en is men op zijn hoede voor een steeds actievere overheid, vooral in de woningmarkt. Vastgoedjournaal sprak met partners Huib Hielkema en Alex Lijkwan over de ontwikkelingen in de markt en op hun kantoor.

Hebben jullie de markt het afgelopen jaar zien veranderen?

Hielkema: Corona heeft natuurlijk een grote invloed. Winkels en horecazaken moesten verplicht sluiten en voor huurders werd het moeilijk om de huurpenningen te blijven betalen. Dat heeft vervolgens flinke gevolgen voor de eigenaren van vastgoed, want de huurders klopten aan bij de verhuurder om te bespreken hoe de pijn kon worden verdeeld. Er is veel rechtspraak gekomen over een heel nieuw onderwerp: welke gevolgen heeft de coronacrisis en de gedwongen sluiting van zaken voor de huurverhouding. We volgen dit met grote interesse, analyseren voortdurend de rechtsontwikkelingen in onze blogs en webinars en hebben zelf ook vele zaken lopen waarin we dit onderwerp aan de rechter voorleggen.

Al zien we ook dat veel eigenaren en huurders in overleg afspraken hebben kunnen maken over bijvoorbeeld een huurverlaging.

Zien jullie ook andere ontwikkelingen?

Lijkwan: Zeker. Er gebeurt veel in de politiek rondom de vastgoedwereld. We hebben in maart verkiezingen gehad, waar de spanning op de woningmarkt een belangrijk thema was en nu nog is bij de vorming van een nieuw kabinet. Er wordt veel druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat de overheid meer greep krijgt op de woningmarkt. We hadden natuurlijk al de beperkende woningdeelregels, de wijzigingen rond de overdrachtsbelasting en dit voorjaar de huurprijsbevriezing in het sociale segment en de huurverhogingsmaximering in het vrije segment. Maar als het aan sommige politieke partijen ligt, zit er meer aan te komen. Denk aan de opkoopbescherming, of beter gezegd het opkoopverbod voor beleggers van huurwoningen en het idee dat de woningmarkt beter functioneert als de liberalisatiegrens fors omhoog gaat. Wij snappen de kritische geluiden daarover, omdat het de bouw van woningen, wat de eerste prioriteit moet zijn, bepaald niet stimuleert. Het zijn onzekere tijden voor beleggers en projectontwikkelaars.

Hielkema: Een andere ontwikkeling is de maximering van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel, die waarschijnlijk binnenkort wordt ingevoerd. Dit zijn allemaal zaken die voor onze relaties grote gevolgen kunnen hebben. Vanzelfsprekend blijven we hen hierover informeren via onze nieuwsbrieven en social media. Daarnaast proberen wij met onze maatwerkadviezen in te spelen op overheidsmaatregelen die mogelijk worden ingevoerd.

Dit heeft voor jullie kantoor gezorgd voor een andere samenstelling.

Hielkema: Dat klopt. We zijn begonnen als een echt civielrechtelijk kantoor met vijf advocaten. Ons credo bij de start van het kantoor was: we zijn vastgoedadvocaten, met een focus op het huurrecht voor woon- en bedrijfsruimte. Maar we wisten toen dat het bestuursrecht in de vastgoedmarkt een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. Om die reden hebben wij in 2017 een bestuursrechtsectie op gericht. Eerst met Wout-Jeroen Leenders en vervolgens Rutger van der Meer. Binnen de kortste keren kwamen zij om in het werk: handhavingszaken, omgevingsvergunningen, Bibop-zaken etc.  Met dank aan de steeds actievere plaatselijke overheden, de gemeente Amsterdam voorop. Omdat Hielkema & co netwerkpartner is van Vastgoed Belang, kwam ook langs die weg veel van dit type werk van de leden van Vastgoed Belang binnen. .

Hielkema: Thans bestaat onze bestuursrechtsectie uit Jim Frielink en Alex Lijkwan. Jim wilde graag de overstap maken naar een gespecialiseerd vastgoedkantoor. Hij is gepokt en gemazeld in onder andere Huisvestingszaken (woningdelen en -vorming, splitsing e.d.).

Ook Alex was toe aan een volgende stap in zijn carrière, nadat hij jaren gewerkt had bij internationaal advocatenkantoor en vervolgens als zelfstandig advocaat, verbonden aan AT Osborne, een groot consultancybureau. Hij heeft in 15 jaar tijd een mooie praktijk opgebouwd. Zijn cliënten zijn voornamelijk overheden, woningcorporaties, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Alex studeerde cum laude af aan de opleiding Ruimtelijke Ordening en Milieu van de Grotius academie. Hij heeft in zijn loopbaan vele projectontwikkelingen, vergunningstrajecten en herontwikkelingen mogen begeleiden. Een specifieke niche van Alex is de verkoop en aankoop van vastgoed door of aan woningcorporaties. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar de omgevingsrechtelijke implicaties van nieuwe, innovatieve bedrijfsconcepten. Denk aan de nu opkomende flitsbezorgers en andere retailmengvormen. De praktijk van Alex is een uitstekende en natuurlijke aanvulling op de bestaande praktijk van Hielkema & co.

We hebben nu een team van zeven gespecialiseerde vastgoedadvocaten, die alle hun eigen kennis, ervaring en persoonlijkheid meebrengen. Dat maakt dat we onze klanten op veel gebieden binnen het vastgoed van dienst kunnen zijn. Maar we staan niet stil. Wij blijven uitkijken uit naar nieuwe ontwikkelingen en springen daar steeds snel op in.