Een dag uit het leven van Elsje de Bie

Om een representatief beeld te geven van wat mij zoal bezig houdt en heeft gehouden zal ik, in tegenstelling tot wat de titel van dit artikel doet vermoeden, niet een dag beschrijven, maar de afgelopen periode.

Ook al is het al februari, graag sta ik toch even stil bij de aftrap van 2016 – dit is tenslotte de eerste nieuwsbrief van het jaar. We begonnen de maand januari met een Nieuwjaarsdiner. Dat werd gehouden thuis bij kantoorgenoot Jeroen Groenewoud. Er was een kok ingehuurd die het zich gemakkelijk maakte in de keuken van Jeroen en de heerlijkste dingen op tafel zette. Een geslaagde avond! Verder is kantoor begin januari te zien geweest in het RTL-programma Woontips. Ik mocht figureren op de achtergrond.

Het is prettig om te merken dat we niet stil zitten en dat mijn agenda meestal wekelijks gevuld is met diverse afspraken met cliënten, zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’. Ook voer ik met regelmaat juridische procedures. Binnenkort heb ik bijvoorbeeld een zitting waarin illegale onderhuur van woonruimte aan de orde is. Recentelijk kreeg ik een voor de cliënt positief vonnis binnen, waarin de huurovereenkomst ten aanzien van de huur van een bedrijfsruimte (restaurant) werd beëindigd, en de ontruiming van het pand is toegewezen – de huurder weigerde mee te werken aan renovatie.

Sinds november 2015 volg ik de specialisatieopleiding van de Vereniging voor Huurrecht Advocaten (VHA). Na afronding van die opleiding worden alle facetten van het huurrecht van zowel woon- als bedrijfsruimte bekend verondersteld. Ik zit in een groep met een stuk of 25 andere advocaten uit het hele land die zich voornamelijk bezig houden met het huurrecht. Ik heb begrepen dat onze groep het stempel ‘leuk’ heeft, en daar ben ik het mee eens. Eens per drie weken is er aan de Nieuwegracht in Utrecht een dag cursus over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld renovatie en dringende werkzaamheden, of de diverse huuropzeggingsgronden. Telkens voorafgaand aan de cursusdag worden we geacht ‘huiswerk’ te maken in de vorm van het beantwoorden van vragen. Die vragen dienen maximaal rond de 6 A4-tjes in beslag te nemen. Menig cursist neemt die richtlijn niet al te serieus en pent rustig 10 kantjes vol – tot irritatie van sommige docenten. Tijdens de cursusdag krijgen we meestal de cijfers van de opdrachten terug. Dat is, net als op de middelbare school, een spannend moment. In juni 2016 is het examen. Afgelopen woensdag stond mijn collega Huib Hielkema als docent voor de groep met een gevreesd, ingewikkeld onderwerp: het huurprijzenrecht.

Verder heb ik recentelijk het becommentariëren van uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven weer opgepakt. Voorheen deed ik dat, samen met kantoorgenoot Marjolein Scheeper, voor het Journaal Huur Verhuur. Dat tijdschrift is van naam veranderd en heet nu Jurisprudentie Huur Verhuur.

Wat ons hier op kantoor de laatste tijd nogal bezig houdt zijn de voorgenomen ingrijpende wetswijzigingen neergelegd in het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Tijdens het kantooroverleg (dat tweewekelijks op maandag tijdens de lunch plaatsvindt), besloten we binnenkort een seminar te organiseren waarin het wetsvoorstel aan de orde komt. Ik verwacht tijdens het seminar ook te zullen spreken, net als een jaar geleden. Wat gaat de tijd toch vlug!